Barn af bøger

Oliver Jeffers & Sam Winston, Barn af bøger, Gyldendal, 2017, anmeldereksemplar, kan købes her

For et par uger siden landede en ny bog på matriklen. Jeg ville uden tvivl have været en bedre blogger, hvis min omtale af den var faldet sammen med udgivelsesdagen, men jeg kunne ikke. Ikke fordi jeg ikke syntes om bogen, for dét gjorde jeg! Men af en ganske anden årsag rammer bogen først bloggen nu. 

Bogen hedder Barn af bøger, og bogen rejser spørgsmålet “Hvilken bog gjorde dig til et barn af bøger?” Det har jeg simpelthen ikke kunnet svare på. Jeg er endnu ikke sikker på, at dette er mit bedste svar, men nu gør jeg et forsøg.

Allerførst lidt om Barn af bøgerBarn af bøger er en hyldest. En smuk og ganske særlig hyldest til børnelitteraturen skrevet og tegnet af Oliver Jeffers og Sam Winston. Historien er en stille og poetisk fortælling om, hvordan litteratur er noget, vi giver til hinanden. På bogens første side møder vi en lille pige, der netop er et “barn af bøger”. Hun introducerer et andet barn til bøgernes magiske verden gennem en rejse over indbildte bjerge, de farer vild i en skov af eventyr, og de råber så højt de vil ud i rummet.

Den sagte fortælling og bogens budskab er en fornøjelse i sig selv, men det er i landskabet, børnene passerer, den ægte hyldest til litteraturen findes. Ordbillederne af bjerge, bøger og stier er skabt af tekster fra børnelitteraturen, og de nysgerrige vil naturligvis gå på jagt i dem. Ganske særligt er også, at forfatter og oversætter Astrid Heise-Fjeldgren har udvalgt værker fra dansk litteraturhistorie til at indgå i bogen, og det samme er sket med andre landes oversættelser.

Jeg har tabt mit hjerte til Barn af bøger ♥

Tilbage til spørgsmålet, der har puslet i mit hoved flere uger nu, “Hvilken bog gjorde dig til et barn af bøger?” Min umiddelbare tanke var at hive fat i nogle af klassikerne som Peter Plys, H.C. Andersen og lignende fortællinger, der er gjort ikoniske verden over. Men var det de bøger, der for alvor lod mig forsvinde i bøgernes verden? Hvis vi lige fratrækker de utallige læs let-bøger om Leif og lignende personer, som jeg uge efter uge slæbte hjem efter bibliotekstimen, så tror jeg, at det var bøgerne om Troldepus og Det lille hus på prærien, der for alvor dels lærte mig glæden ved at læse (selv!) og dels tillod mig for en stund at lade mig opsluge af en anden og mere eventyrlig verden.

Dernæst er jeg nødt til alligevel at fremhæve H.C. Andersen, fordi det forfatterskab åbnede en anden og mere subtil port ind til, hvad man reelt set kan bruge litteraturen til. Hvor mange – ofte store – budskaber, der kan fortælles i en tilsyneladende simpel historie. Hvordan enkle virkemidler nogle gange rækker mere end rigeligt.

Og til allersidst kan jeg ikke tale om Barn af bøger uden også at snakke om Harry Potter. Jeg er et barn af Harry Potter-generationen. Da den første bog udkom, var jeg 10-11 år og dermed på alder med Harry Potter. Harry Potter og jeg er vokset op sammen! På tragisk vis gjorde Harry Potter-bøgerne på sin vis min store læselyst og -trang “tilladt” blandt mine peers, ikke at jeg nogensinde lod mig mærke det store med det, men alligevel… Mit læseliv havde ikke været det samme uden Harry Potter, er jeg sikker på.

Hvad så med børnene? Jeg håber, at de kommer til at elske klassikerne lige som jeg (jeg fandt for øvrigt et Britney Spears-bogmærke i Junglebogen!), men jeg håber også, at de bliver nysgerrige ud i vores samtids børnebogsforfattere, for der findes så mange fænomenale. Mine personlige favoritter er i øjeblikket bøgerne om Carl af Ida Jessen og Hanne Bartholin og Aksel, det ambitiøse pindsvin af Jacob Riewe. Sidstnævnte nok på min førsteplads. Derudover har de begge – heldigvis og med et stort anerkendende nik fra mig – kastet deres kærlighed på hele Jakob Martin Strids forfatterskab.

Tilbage står nu, hvilken bog gjorde dig til et barn af bøger?

Share:

8 Comments

 1. Kathrine
  3. april 2017 / 15:32

  Helt sikkert Peter Plys og Ronja Røverdatter 😀

  • cand.mor
   3. april 2017 / 17:05

   Peter Plys er også bare en af de fantastiske fortælle, hvor både børn og voksne kan få en masse ud af historien. Børnene for det ligefremme – de voksne for det subtile.

   Ronja Røverdatter har jeg faktisk aldrig læst…! Jeg har set filmen (selvfølgelig?), men aldrig læst bogen. Måske jeg skulle gå i gang med en slags readathon med børneklassikere?

 2. 3. april 2017 / 18:24

  Alt med Astrid Lindgren! Og Narnia, Det lille hus på prærien (hele serien), H.C. Andersen osv.
  Og ligesom dig også Harry Potter. Harry Potter var de første hele bøger, jeg læste på engelsk. Jeg simultanlæste simpelthen bøgerne på engelsk og dansk i starten, og droppede senere de danske, da jeg blev bedre til engelsk. 🙂

  • cand.mor
   18. april 2017 / 05:44

   Åh ja, Astrid Lindgren havde jeg glemt. Selvom jeg aldrig rigtig har “dyrket” hende, har hendes forfatterskab og fantastiske fortællinger en stor plads hos mig. Og Narnia må jeg indrømme, at jeg aldrig har læst… #sortlitterærsamvittighed

 3. 3. april 2017 / 18:25

  Og Ole Lund Kirkegaards skægge, skægge bøger. Hvordan kunne jeg glemme dem?

  • cand.mor
   18. april 2017 / 05:45

   Haha, du har så ret. Og Dennis Jürgensen!

 4. Lea
  4. april 2017 / 21:42

  Troldepus også her! Det var de første bøger jeg husker at læse selvstændigt, allesammen. Der hvor jeg husker jeg virkelig fik øjnene op for litteratur var Hulebjørnens Klan… Åhh jeg slugte bøger som barn! Det kan jeg savne nu, hvor det mest er faglitteratur og overskuddet til andet ikke er stort..

  • cand.mor
   18. april 2017 / 05:46

   Præcis det samme her. Det var de første “rigtige” bøger og ikke bare læs-let. Stoltheden var enorm og læseglæden kun endnu større.

   Hulebjørnens Klan har jeg aldrig læst. Jeg var til gengæld vild med Erik Menneskesøn-serien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *