Jeg er så glad for, at jeg er ude af SU-systemet

Afleveret kandidatafhandling

Meget glad Marina, der lige har afleveret sin kandidatafhandling

Man skal nærmest have begravet sig i et stort, mørkt hul, hvis man ikke skal have fanget, at der er ændringer på vej i SU-systemet. Temmelig store ændringer faktisk.

Ja, dette er et uvant indlæg fra min side, og jeg nægter næsten konsekvent at udtale mig om politik, men dette er, i min optik, noget, der spænder videre end partipolitik og uenigheder om topskat og bundfradrag. Det handler om vores børn. For med præsentationen af 2025-planen forleden, blev vi stillet en reform af SU-systemet i udsigt, og hvor er jeg bare glad for, at jeg er ude af SU-systemet. Det hjælper bare desværre ikke dem, der ikke er. 

Tidligere i dag var Ulla Tørnæs, uddannelses- og forskningsminister, på besøg i Stakladen, der er en af Aarhus Universitets store kantiner. Der troppede hun op med power point-show, grafer og tabeller og (måske vigtigst af alt) politisk tale og robusthed. Og måske ordet “robusthed” er særlig vigtigt, for dels skulle Ulla Tørnæs agere temmelig robust for at stå imod den em af modvilje fra mange, mange studerende og undervisere, der sad samlet i salen (jeg selv sad hjemme og så noget af live streamingen på facebook, ikke mindre oprørt dog), og dels var det et ord, der hyppigt blev gentaget, da Ulla Tørnæs forklarede baggrunden for reformforslaget.

De danske studerende er nemlig virkelig godt stillet. Faktisk så godt, at det skal laves om. Det danske SU-system skal være robust. Hvad det så end betyder.

Såfremt reformforslaget blivet vedtaget, bliver SU’en nedsat fra lidt over 5.000 kr. til lidt over 4.000 kr. Til gengæld bliver det muligt at tage højere SU-lån, og herudover bliver beløbsgrænsen for, hvor meget man må tjene udover sin SU sat op. På den måde får vi et robust SU-system, sagde Ulla Tørnæs. De studerende får altså (mulighed for at have) det samme rådighedsbeløb som nu. Til gengæld skal de, hvis de benytter sig af muligheden for at optage større SU-lån, betale tilsvarende mere tilbage til staten. Til gengæld er SU-systemet robust.

Jeg har været på SU i laaang tid. Faktisk så lang tid, at jeg grundet min graviditet med D og mit PhD-studie, der de to første år var finansieret af 1/3 SU og 2/3 stipendier fra AU, “manglede” et SU-klip, da jeg havde afleveret min kandidat. Min SU har aldrig været nok for mig. Ikke at jeg boede særlig fancy steder, købte voldsomt dyrt tøj eller gik i byen og drak mine (eller andres) penge op. Det har altid været nødvendigt for mig at have en studiejob, for at min økonomi kunne løbe rundt, men omvendt har jeg ikke villet forpligte mig til alt for mange timer på studiejobskontoret. Studiet var trods alt hovedformålet med at gå på universitetet.

Med reformforslaget skal de studerende enten have 1) velvillige forældre, der vil supplere deres sparsomme SU, 2) lyst til at tage lån, der så senere vil belaste deres økonomi eller 3) arbejde endnu mere. Hvad vil du vælge? Eller måske nærmere, hvad kan du vælge? For det er bestemt ikke alle, der er i den heldige situation, at de kan bringe mulighed 1) på banen. Så hvad, lån eller arbejde? Og husk for øvrigt også lige fremdriftreformen, der bestemt ikke ser med milde øjne på “dovne” studerende. Godt det ikke er mig, der skal vælge. Til gengæld er SU-systemet robust.

Sig mig, er der nogen, der kan forklare mig, hvad ROBUST betyder?

 

Konkurrence på bloggen: Vind bObles sandormen eller grisen. Konkurrencen slutter fredag den 9. september kl. midnat. Deltag lige HER.

Share:

4 Comments

 1. 5. september 2016 / 15:56

  Og det er heller ikke alle, der kan holde til at arbejde ved siden af studiet. Det er virkelig et trist reformforslag, der i den grad lader de svageste og mønsterbryderne i stikken.

  • cand.mor
   5. september 2016 / 16:56

   Nej, du har helt ret. Det er det ikke alle, der har, og det vil være en virkelig trist konsekvens, hvis en del så afholder sig fra at tage en uddannelse. Så må man forvente, at de senere kommer til at belaste det offentlige system mere, end de ellers ville have gjort. Samfundsøkonomien er jo desværre bare ikke et lukket system.

   Min kære mand luftede under aftensmaden den tanke, at det måske burde italesættelse mere, at et SU-lån er en (billig) finansiering af egen uddannelse, og det kan han jo godt have ret i. Jeg er bare ikke overbevist, når dimmitentledighed er så stort et issue, for så bliver det ikke “bare” nemt at betale SU-lånet tilbage men bliver i stedet en belastning af en i forvejen presset dagpengeøkonomi.

 2. 8. september 2016 / 09:34

  Se, Marina, her er jeg jo ikke helt enig…det kommer nok af det, at jeg kommer fra Norge, hvor vores SU-system er MEGET strengere end det er i DK.

  I norge får man (som alm. udeboende studerende uden børn) pt. NOK 41 580 kr om året (så kan du jo gange det med omkring 0.8 for at finde ud af hvor meget det er i danske kroner)… I tillæg er det sådan, at det bliver som udgangspunkt givet som et lån, og det bliver kun omgjort til SU, hvis/når man består de 30 ECTS man skal have pr. halvår. Så hvis du dumper (alle 3 forsøg) eller ikke fuldfører et fag til 10 ECTS, så bliver kun 66,6% af beløbet omgjort til SU – resten forbliver et lån du skal betale tilbage. På denne måde får man kun “løn” (altså SU) for det arbejde man rent faktisk gennemfører…

  Det kan godt være, at den norske model er liiiiige lovlig hård, men jeg vil da påstå, at det fungerer (man formår ihvertfald stadigvæk at bibeholde vores uddannelses-niveau). Jeg tror man mere forventer, at man arbejder ved siden af/om sommeren. Man kan trods alt tjene en hel del penge fra juni til september, som man så kan fordele ud på de andre måneder. Eller weekendarbejde, som jeg havde (+ en eftermiddag i ugen). Jeg kommer bestemt ikke fra en baggrund, hvor supplering til SU hjemmefre var et alternativ (og jeg kende hellere ikke mange, der har fået det), men vi klarer os alle sammen 🙂

  Til gengæld oplevede jeg fx en hel del unge danskere, da jeg startede på min uddannelse her, der droppede ud allerede efter 2 uger, men som blev ved med at indkassere SU indtil “systemet” opdagede, at de ikke var aktivt studerende længere…

  Jeg tænker der skal en holdningsændring til – måske er det det hun mener med “robusthed” – altså et system, der ikke er så NEMT eller så attraktivt at “snyde”? For som jeg forstår det, så er det tale om 800,- mindre om måneden i SU (som over en 5 år lang uddannelse bliver til et lån på 48 000), men til gengæld får de et større beskæftigelsesfradrag når de er færdig med sin uddannelse, således at det bliver nemmere at betale dette lån.

  Alt i alt synes jeg ikke det er slemt overhovedet – det danske SU-system er by far det mest “generøse” i skandinavien…også EFTER de her ændringer træder i kraft 😉

  • cand.mor
   14. september 2016 / 06:13

   Årh, shit, havde lige glemt, hvor lang din kommentar egentlig var 😉

   Som udgangspunkt er jeg slet ikke imod, at man får “løn som fortjent”, sådan at man ikke snylter på systemet og “leger” studieaktiv, mens man i virkeligheden er milevidt fra ens studie. Dét, jeg tilgengæld er i mod, er de begrundelser, der er blevet givet for at ændre systemet. Bare fordi det danske system er bedre end de øvrige nordiske landes, skal det danske ikke partout forringes. I min optik er det en tåbelig ting at sige. Derudover har jeg vanskeligt ved at forstå, at politikerne mener, at man har det samme rådighedsbeløb som før. Det har de studerende jo ikke, idet det forudsætter, at de tager det ekstra lån. Herudover steg mit blodtryk til en god del over 120/80, da Ulla Tørnæs bragte udenlandske studerende på banen, der kommer til Danmark, er berettiget til SU, og “får” (eller mener du “tager”) en uddannelse her i landet. Det fik nogle lettere uheldige konnotationer.

   Så synes jeg hellere, at man skulle adoptere lidt af den norske model, og indføre en ordning, hvor en vis procentdel af SU’en bliver lavet om til et lån, hvis man ikke fuldfører sine ECTS-point. Det giver i min optik ganske god mening og rammer heller ikke de studerende, der gerne vil uddanne sig uden at “snylte” på systemet.

   Puh for en smøre 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *