5 fine fredagsfavoritter // Sommerlæsning 2016

2016-07-22 Fredagsfavoritter Sommerlæsning

Reklame - affiliate

Uhm, fredag, du har været savnet! Lige nu sidder jeg oppe på universitetet, hvor jeg har indrettet mig et intermistisk kontor i vores frokoststue, idet mit eget er komplet ubrugeligt, fordi min bygning er ved at få udskiftet vinduer. Planen for i dag var at være enormt produktiv og få skrevet på det paper, jeg skal aflevere i næste uge, fordi jeg skal et smut til Finland i august og præsentere mit arbejde der. Altså, det var planen. Skrivningen går dog en kende trægt (selvom jeg sidder tættere end nogensinde før på kaffemaskinen ;)), så i stedet vil jeg bruge lidt krudt på at fortælle jer om min sommerlæsning 2016. Tre bøger, jeg glæder mig til at læse, en, der er færdiglæst, og en, som jeg aldrig rører igen. 

1. Afsporet, Michael Katz Krefeld (kan købes HER)

Jeg har holdt en lang, lang pause fra krimier. Faktisk kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst læste en rendyrket krimi (nogen vil måske kalde Afsporet for en thriller), men som det også er med seriøse dokumentarer og guilty pleasure reality tv, har man nogle gange også bare brug for lidt litterær underholdning. Der stod ingen chick lit på reolen hjemme, så jeg langede ud efter denne bog, som min far forærede mig for længe siden.

Afsporet er første bind i serien om kriminalbetjenten Thomas Ravnsholdt, der er blevet sendt på sygeorlov, efter hans kæreste blev brutalt myrdet under et hjemmerøveri. Han bliver dog hyllet ud af sin sorg, da en tidligere ven beder ham om hjælp til at finde en ung pige, der forsvandt for et par år tilbage.

Jeg er næsten lige gået igang med bogen og er endnu ikke nået til hele “riven Ravn ud af sorgen” endnu, men hvor jeg er, har han lige storbrækket sig ud over rælingen på sin husbåd efter et par dages druktur. Så er vi ligesom igang, og jeg glæder mig til resten.

2. Bonjour Tristesse, Francoise Sagan (kan købes HER)

Denne bog har jeg netop reserveret på mit all time favourite bibliotek, Statsbibliotek, efter jeg i morges læste en anbefaling af den hos altid kloge Julia Lahme (i indlægget HER). Jeg blev introduceret til Francoise Sagan af min på alle måder fabelagtige fransklærer i gymnasiet, hvor vi læste på originalsproget. Desværre har jeg af en eller anden grund ikke læst mere fra Sagans hånd siden gymnasiet, men nu skal det være.

3. Pigeliv og kvindeliv, Alice Munro (kan købes HER)

En anden kvinde, som det kan betale sig at lytte til, når det handler om litteraturanbefalinger, er Sine. Sine har lige nu gang i en sommerkavalkade, hvor hun spørger dygtige og inspirerende kvinder om blandt andet deres sommerplaner. En af disse sådan-vil-jeg-være-når-jeg-bliver-voksen-kvinder anbefalede Pigeliv og kvindeliv, og den har jeg netop kunnet hente på biblioteket.

Bogen karakteriseres som en dannelsesroman om en ung kvinde, der efter sin forelskelse i en ung lokal gut, Gal, der tilhører en stærkt religiøs baptistbevægelse, må se sig selv vælge mellem det kendte og trygge hos sin mor og det nye ukendte i verden udenfor.

4. Hambros Allé 7-9-13, Lotte Kaa Andersen (kan købes HER)

Nu jeg skrev om litterær underholdning oppe under AfsporetHambros Allé 7-9-13 hører til i den genre! Bogen lånte jeg, efter jeg så, at Emily Salomon havde den på som månedens bog på sin blog.

Hambros Allé 7-9-13 hører til den slags bøger, der bedst sammenlignes med en amerikansk komedie. Gør ingen fortræd, fornærmer ingen, men man behøver ikke se (/læse) den igen. Handlingen udspiller sig på en af de fornemste gader i København, der hvor man skal bo, hvis man er noget. Tre familier med hver deres særlige forcer og svagheder lever livet på de dyreste adresser, men livet er – som man næsten kan forvente – ikke altid en dans på roser. En familie plages af en stadig øget distance mellem forældrene, en af renoveringen af deres hus, som trods fornem adresse ikke lever op til standen, der forventes på vejen, og en sidste af moren utroskab og farens økonomiske problemer med familievirksomheden. Finanskrisen lurer lige om hjørnet, men selv en præstigefyldt adresse kan ikke skærme familierne for krisens konsekvenser.

Hambros Allé 7-9-13 er en fin bog. Udmærket som poolside underholdning med et halvt øre og øje på børnene, men så heller ikke mere. Desværre.

5. Kalak, Kim Leine (kan købes HER)

En af mine kloge, og lige læseglade, veninder anbefalede mig for flere år siden Kim Leines Kalak, der blev rost til skyerne, men det er først nu, jeg har taget mig sammen til at gøre noget ved det. Jeg nåede dog mindre end 25 sider ind i bogen, før Sømanden sagde til mig, at han syntes, at jeg skulle stoppe med at læse den. Og jeg lyttede.

Kalak er nemlig en utrolig barsk erindringsroman, der beretter om Kim Leines først flugt fra det ultrareligiøse samfund, han bor i sammen med sin mor, til København, hvor hans far begynder at misbruge Kim seksuelt. Misbruget står på i omtrent et år, men mærker ham alligevel, således at Kim selv begynder et misbrug af både stoffer og mennesker.

Jeg nåede til Kim og hans fars incestuøse forhold, der, som I kan se, præsenteres temmelig kort inde i bogen, og så var jeg nødt til at stoppe. Og jeg tror ikke, at jeg nogensinde finder den bog frem igen.

 

Hvad læser I lige nu, og kan det anbefales?

Share:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *